Kategorier
Allmänt

Dagen som tillhör alla hemlösa

Den 20 januari varje år äger Homeless Day rum. Den uppmärksammas internationellt och syftet är att påpeka det sociala problemet med hemlöshet världen över. Än är inte hemlösheten löst.

Nu ska du få höra någonting häpnadsväckande. I slutet av 2019 bedömdes över 33 000 människor i Sverige vara utan bostad. Det kunde röra sig om personer som var antingen akut hemlösa, det vill säga människor som här och nu inte ens har någonstans att gå inomhus. Inget tak över huvudet. Men den del människor som på andra sätt saknar en egen bostad hamnar också i den statistiken. Oavsett är det en mycket hög siffra, och den är naturligtvis ännu högre i andra, fattigare delar av världen. Då är det minsta som faktiskt kan begäras att det finns en dag när alla tänker lite extra mycket på alla hemlösa i världen. Den dagen äger rum 20 januari varje år och kallas Homeless Day.

De glöms aldrig bort

Det finns en speciell dag i kalendern för många grupper. Internationella kvinnodagen den 8 mars, till exempel. Men den 20 januari är det ingen annan som ska ha uppmärksamhet än alla de människor på vår planet som saknar en egen bostad. Det är en dag att mobilisera krafter och kräva åtgärder av våra politiker för att komma till bukt med hemlösheten. I Sverige och globalt. Visst, det går att argumentera för att det borde göras varje dag. Men tack vare att hemlösa har fått en egen dag i kalendern vet vi att de aldrig kommer att glömmas bort.