Kategorier
Okategoriserade

Är det omöjligt att hyra lägenhet i Stockholm?

Många drömmer om att bo i Stockholm. Av förklarliga skäl: vår huvudstad bjuder på det mesta man kan önska sig – jobb, studier, ett rikt kulturliv, idrott, ett spännande utbud av både restauranger och nattklubbar samt en natur som står i absolut världsklass. Saknas något? Just det. Bostäder. Hur kan man hyra lägenhet i Stockholm då det redan är kris? 

Bostadsmarknaden i Stockholm har under en lång tid varit en närmast extrem företeelse. En stor inflytt i kombination med ett passivt och defensivt byggande av framförallt hyresrätter har skapat en situation där många – framförallt unga – stängts ute från bostadsmarknaden. Å ena sidan har man inte tillräckligt med pengar för att köpa en bostad – å andra sidan finns knappt några bostäder att hyra. 

Detta ställt mot de som faktiskt lyckats ta sig in på marknaden, köpt en lägenhet och sedan sålt denna med enorm vinst – bara för att upprepa proceduren med ännu en bostad, och ännu en. Det finns anledningar till varför begreppet bostadskarriär har sitt ursprung i Stockholm. 

Tufft att hyra lägenhet i Stockholm som ung 

Att som ung försöka hyra lägenhet i Stockholm är också något som är synonymt med risker. Man får ofta hyra i kortare perioder och lite i skuggorna där man inte skriver kontrakt – något som innebär att man när som helst kan bli ombedd att packa väskorna och leta sig vidare. Det är långt ifrån ovanligt att se en ung person beta av tre-fyra – ibland fler – bostäder under ett kalenderår. Hur växer man upp då? 

Dessutom så finns skräckexempel på där unga personer i desperation väljer att bortse från allt vad logik heter: man hittar en lägenhet, man betalar deposition och en hyra i förskott – bara för att sedan inse att lägenheten man tänkt hyra inte finns, och att den person man betalat försvunnit från jordens yta. 

Ny sida underlättar att hyra lägenhet i Stockholm 

Lyckligtvis finns även seriösa aktörer och hjälp att få för att hitta en lägenhet i Stockholm. En ny sida på internet är ett utmärkt exempel på detta. Den fungerar som en länk mellan uthyrare och intressenter. Båda anmäler sig och verifierar sig genom att använda bank-id. Detta skapar trygghet och utöver detta så finns även nolltolerans mot depositioner och förskottsbetalning. 

På sidan kan man hitta objekt över hela Stockholm och bostäder i alla tänkbara storlekar. Man anmäler intresse, bokar in en träff med den som ska hyra ut och förhoppningsvis så sitter man sedan i en lägenhet där man kan känna sig hemma – precis som det ska vara. Sidan hålls hela tiden uppdaterad och det finns även juridisk hjälp till hands om man känner att någonting är oklart med exempelvis avtal, hyra eller annat. Detta gör skillnad – som uthyrare får man en trygghet i att rätt hyresgäst uppenbarar sig och som hyresgäst så hittar man dels en lägenhet och dels också en trygg hyresvärd.