Kategorier
Allmänt

Sprinklersystem släcker branden direkt

Ett automatiskt sprinklersystem kan mycket väl vara skillnaden mellan en opåverkad lokal och en som brunnit ned till grunden. Agera därför förebyggande.

Det går inte att till fullo förstå den förtvivlan som möter en människa när hen möts av synen av att det som personen håller kärt har brunnit ned till grunden. Oavsett om det så är ens hem, ens arbetsplats eller någonting annat. Man återkommer alltid till en och samma fråga: hur hade detta kunnat förhindras?

Tja, ett svar på den frågan är att den drabbade kanske borde ha installerat ett sprinklersystem i lokalen. Då hade man aldrig behövt stå där med förtvivlan upp i halsen över att allt man äger har gått upp i lågor. Tvärtom kanske elden aldrig ens hade fått en chans att sprida sig och problemet vore över på bara någon sekund.

Automatiska sprinklersystem

Det fiffiga med sprinklersystem är att de aktiveras automatiskt. Så fort systemet känner av att elden är lös, till exempel via rök- eller värmesensorer, sprutas det ut vatten från taket. Den eld som för ett ögonblick hade chans att sprida sig släcks på ett litet kick. Branden dör alltså ut innan den ens hade fått chans att komma igång.

Släckningsarbetet påbörjas med andra ord utan att du ens behöver finnas i samma lokal. Du behöver inte ens upptäcka själv att det börjar brinna – än mindre vara den som släcker. Det går inte att nog understryka hur många katastrofer som kan förebyggas med hjälp av ett fungerande sprinklersystem som reagerar vid brand.

Mer information kring sprinklersystem kan du hitta på denna sida: maxcon.se